IDENTITEIT

Flaptekst

Roman is anders dan andere tieners. Al zijn hele leven kan hij boven iedereen behalve zichzelf een getal zien hangen. Dat getal geeft iemands leeftijd én sterfleeftijd aan. Die 'gave' heeft Roman nog niet veel geluk opgeleverd. Zijn vader keert zich van hem af sinds Romans moeder en broer bij een zwaar auto-ongeluk betrokken zijn geraakt, en onder leeftijdgenoten is hij een buitenstaander die gemeden of gepest wordt. Maar dan leert Roman op zijn nieuwe school Maggie kennen, een meisje dat er net als hij niet bij hoort. Aan haar getal kan Roman zien dat ze geen jaar meer te leven heeft.


Over Identiteit

Identiteit is niet mijn eerste verhaal, maar wel het eerste verhaal die ik sterk genoeg vond om uit te geven. Ik schreef dit verhaal toen ik achttien was en werkte er toen aan, tot het vier jaar later in de boekwinkel lag.

Toen ik het plot bedacht, had ik zin om een spannend verhaal te schrijven. Iets wat ik niet zo heel vaak doe. En ik wilde eens een jongen als hoofdpersoon, wat ik best spannend vond, aangezien dit de eerste keer was dat ik dat serieus probeerde. En natuurlijk moesten daar ook paranormale gaves aan toegevoegd worden. En terwijl ik op de fiets zat te denken wat voor verhaal ik wilde schrijven, vroeg ik me af: "Wat als hij (hij had toen nog geen naam) getallen kan zien? Toen was natuurlijk de vraag: "Wat zeggen die getallen?" Ik begon met de standaard aftelklok, maar dat vond ik cliche en vaak gedaan. Een datum? Een leeftijd? En uiteindelijk kwam ik bij het concept zoals het nu is. Een begin- en eindleeftijd.

Eigenlijk week ik toen af van mijn originele plan om het een thriller te maken. Ik kreeg het idee om hem niet zijn eigen getal te kunnen laten zien, zodat hij op zoek kon gaan naar de definitie van zijn identiteit en viel terug in mijn oude patroon om het weer een contemporary filosofisch verhaal te maken. Maar ik wilde het per se thriller maken. En wat kan je dan doen? Juist! Moord!

Natuurlijk behield ik de voor mij belangrijke thema's, zoals mental health en verlies en rouwen, maar ondertusssen kan je ook op zoek naar wie die moordenaar is. Eigenlijk heeft de titel van het boek twee betekenissen. Het gaat natuurlijk om de vraag die Roman zich vaak stelt "wie ben ik?", maar ook "wie is de moordenaar". Oftewel: we zijn op zoek naar diens identiteit.


De cover is gemaakt door mijn schrijfmaatje, die ook graphic designer is. En ze is een freelancer! Ds als je ook een vette cover wilt, vind haar op instagram of stuur haar een mailtje.